vzw Veldeke Bels(j) Limburg
organisatie voor het gebruik en het behoud van het Limburgs en zijn vele dialecten EEN KORTE VOORSTELLINGSTEKST
Onze Limburgse streektaal is een schatkamer aan cultureel erfgoed. Ze bevat een immense rijkdom aan taalvariatie binnen sterk diverse dialecten, elk met zijn rijke klanken, woordenschat, uitdrukkingen en taalkenmerken.
In Nederlands-Limburg is men zich daar al eeuwen van bewust. In 1926 werd in Maastricht een provinciale organisatie in het leven geroepen om deze rijkdom te beschermen en te promoten: Veldeke Limburg.
In België behoorden de dialectliefhebbers lange tijd tot de tegenstroom. Het duurde tot het jaar 2000 eer de tijd rijp was om in de voetsporen van Nederlands-Limburg te treden. Een groep mensen begon geregeld samen te komen en in maart 2001 werd Veldeke Bels(j) Limburg boven de doopvont gehouden. De zaal in Alden Biesen zat goed gevuld voor de viering. Er werd doopsuiker uitgedeeld.
We zijn meer dan 20 jaar verder, en VBL is uitgegroeid tot het contactpunt en de draaischijf van heel wat lokale dialectwerkingen. De klemtoon ligt op het behoud en gebruik van de Limburgse streektaal.. Er bestaat trouwens ook een wetenschappelijke organisatie voor de taalkundige studie van de Limburgse dialecten, de VLDN (Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde).
VBL is een ledenorganisatie geworden met een eigen kwartaaltijdschrift ,’t Velleke, boordevol proza en poëzie in de diverse dialecten. Daarnaast geven we elk jaar een scheurkalender uit met o.a. Limburgse spreekwoorden, de Limburg-almanak.
Wie lid wordt van Veldeke, ontvangt automatisch ’t Velleke aan huis. Dit kan door € 16 over te maken op rekeningnummer BE29 9734 5645 5964.
Zo versterk je onze werking, en help je mee te bouwen aan onze Limburgse heropleving. We geven ondersteuning aan podiumkunsten zoals muziek, theater, voordrachten, podiumpoëzie, en daarnaast aan de dialectliteratuur in de vorm van romans en verhalen, gedichten, woordenboeken, collecties van spreekwoorden en uitdrukkingen. VBL wil ook inspanningen doen om de spreektaal meer ingang te doen vinden in media zoals radio en regionale televisie.. We bouwen met de Bibliotheek Hasselt Limburg aan een uitgebreid archief, en leveren inspanningen om onze taal zichtbaar te maken in de directe leefomgeving via wandschilderingen, tegels of stenen tafels met gedichten, uithangborden, straatnaamborden en gemeenteborden. Zo verhogen we de couleur locale en krijgt de streektaal een toeristische meerwaarde. Ook hopen we binnenkort een “Huis van het Limburgs” te kunnen openen, en dat te bemannen met een eerste personeelslid. Daarenboven doen we inspanningen om de streektaal weer door te geven aan de jongste generatie, door ze als opvoedingstaal in het gezin op te waarderen, maar ook door een aanbod aan websites en leesboekjes. Zo kunnen we ons bereik verruimen tot de crèche en de basisschool.